header-main-forhighres-left
header-main-forhighres-right
Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

De 2,199 TB grens - een nieuwe horde

3 TB (of meer) op één schijf, maar niet voor iedere PC en dat is omdat het eigenlijk niet zo eenvoudig is om harddisks van meer dan 2 TB in je PC in te bouwen. En om exact te zijn: harde schijven van meer dan 2,199 TB. 

Hoe zit dat? Harde schijven en SSD's voor PC worden aangestuurd volgens de zogenaamde Logical Block Addressing (LBA) methode. Deze standaard deelt de totale capaciteit van de harde schijf op in blokken van 512 bytes, die elk afzonderlijk geadresseerd zijn. En hoewel moderne harde schijven, waaronder deze Western Digital, hardewarematig inmiddels werken met sectoren van vier kilobytes, blijven ze wegens compatibiliteitsredenen softwarematig aangestuurd worden middels blokken van 512 bytes.

Binnen de meeste besturingssystemen worden harde schijven geformatteerd en gepartitioneerd volgens de Master Boot Record methode. Binnen de MBR systhematiek zijn er 32-bits beschikbaar om data op de harde schijf te adresseren. Een 32-bit adressering betekent dus dat je maximaal 2 ^ 32 = 4.294.967.296 blokken van 512 bytes kunt aansturen. De maximaal te adresseren capaciteit voor een partitie is dus 4.294.967.296 x 512 = 2.199.023.255.552 bytes: ofwel 2 TB als je volgens de normale regels rekent (1 kB = 1024 bytes), ofwel 2,199 TB in de rekenwijze van harde schijf fabrikanten (1 kB = 1000 bytes).

Dat zou dus in de normale situatie betekenen dat je een 3 TB harde schijf in minstens twee parities zou moeten opdelen om überhaupt de gehele capaciteit te kunnen gebruiken. Gelukkig is er een tweede oplossing. In plaats van gebruik te maken van de oude MBR methode, kun je een harde schijf ook paritioneren middels de GPT  (GUID Parition Table) technologie. Een belangrijk voordeel van GPT is 64-bit adressering. Dat betekent dat je in theorie schijven van 8 zettabyte kunt aansturen. Een zettabyte is 1024 exabyte, een exabyte is 1024 petabyte en een petabyte is 1024 terabyte... heel veel dus. 3 TB is derhalve geen enkel probleem.

Bij moderne Intel-gebaseerde Apple-computers is GPT inmiddels standaard, maar het wordt ook ondersteund door de 64-bit versies van Windows. Wanneer je de nieuwe schijf gaat initialiseren in de disk manager van Windows, kun je bij de 64-bit versies naast MBR kiezen voor GPT. Maak je die keuze, dan kun je de 3 TB schijf gebruiken als één grote partitie. Heb je een 32-bit Windows versie, dan is het simpelweg niet mogelijk. Één ding moet je even niet vergeten: Windows Home Server is een 32-bits besturingssysteem.


Een schijf kun je initialiseren als GPT in de 64-bit versie van Windows.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Het aanmaken van een GPT-partitietabel mag dan in Windows x64 niet zo ingewikkeld zijn, het gebruiken van zo'n disk als opstartschijf geeft ook problemen. Normale BIOS-systemen op moederborden ondersteunen puur en alleen harde schijven met een MBR-partitie om van op te starten. Om te booten vanaf een GPT-schijf is een EFI (Extensible Firmware Interface) 'BIOS' vereist: standaard op Apple-computers en Intel-moederborden, maar andere moederbordfabrikanten maken zelden tot nooit gebruik van EFI.

Tenslotte moet je SATA-controller ook nog geschikt zijn voor 64-bit LBA adressering. Alle Intel SATA-controllers van de afgelopen jaren zijn dat, maar alleen in Native IDE modus. In de iets snellere AHCI-modus kun je de 3 TB schijven met de huidige Intel-controllers niet gebruiken, en zodoende dus ook niet in de RAID-modus daarvan.  AMD's SATA-controller uit de SB850 south bridge is geheel geschikt, maar jammer genoeg is er geen enkel AMD-moederbord met EFI. Ten slotte is de Marvell 88SE9025 SATA600-controller die we tegenwoordig op steeds meer moederborden tegenkomen geheel geschikt. Laat dat nu nét de chip zijn op het Highpoint RocketRAID 62x controllerkaartje dat Western Digital met de schijf bundelt.


Highpoint RocketRAID 62x, zoals gebundeld bij Western Digitals 3 TB schijf.

Samenvattend: om de schijf als één 3 TB partitie überhaupt te kunnen gebruiken heb je én een 64-bit versie van Windows nodig (of een andere geschikt besturingssyteem) én een geschikte SATA-controller. Om op te kunnen starten van zo'n 3 TB paritie heb je EFI in plaats van een traditionele BIOS nodig. Die combinatie is nu nog vrij zeldzaam, maar over een jaar wellicht de normaalste zaak van de wereld.

Bron: Hardware.info

 

Bent u niet zeker of de harde schijf in uw systeem zal werken of heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon.

Salland.eu maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Producten per merk